Πώς να διαφοροποιηθείς 'με ασφάλεια'

November 18, 2018 Christos Nikas
FOR WEDDING PROS (GR)
READING TIME: 6'

Hey Mr. DJ,

Είμαι ο Χρήστος

 

Αυτό που κάνει ένας επαγγελματίας είναι να δίνει μια υπόσχεση, και η πρώτη & κύρια προτεραιότητα και υποχρέωσή του είναι να την τηρήσει.

Με την ίδια αξιοπιστία και καλό αποτέλεσμα κάθε φορά!


Δε θα σκεφτόσουν ποτέ να πας στον οδοντίατρο σου για έναν καθαρισμό και να τον ακούσεις να λέει: "Σήμερα νιώθω ότι θέλω να διαφοροποιηθώ και να ξεχωρίσω. Θα σου κάνω καθαρισμό με γυαλόχαρτο απαγγέλοντας Καβάφη"

No thanx!
Προτιμώ να μείνεις πιστός σε αυτό που λές (και ξέρω) ότι κάνεις, και να το κάνεις όσο καλύτερα γίνεται χωρίς "πρωτοτυπίες" και "διαφοροποιήσεις", γιατί είσαι επαγγελματίας.

 

Ως επαγγελματίες Wedding DJs η κύρια υποσχέση που δίνουμε στα ζευγάρια μας είναι ότι τη βραδιά του γάμου τους θα διασκεδάσουν, θα χορέψουν, θα περάσουν υπέροχα, όχι μόνο εκείνα αλλά και οι καλεσμένοι τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιορίσουμε τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες και "πειραματισμούς" στο βαθμό που εξυπηρετούν την επαγγελματική μας υπόσχεση.

Δεν μας "παίρνει" να 'μη μας βγεί" κάτι στο γάμο.

Οφείλουμε να προσφέρουμε εξαιρετικό αποτέλεσμα κάθε φορά. Consistency is king!

 

Κανείς δε θα ήθελε εναν DJ στο γάμο του να αποφασίζει -επειδή θέλει να "διαφοροποιηθεί"- ότι θα παιζει μόνο minimal techno, ότι θα κάνει mush-ups όλο το βράδυ ή ότι θα αλλάζει μουσικό είδος καθε 2 τραγούδια.

Πρωτότυπο και μοναδικό αλλα όχι επαγγελματικό. 

(εξαιρούνται οι DJs με σαφή μουσική ή καλλιτεχνική ταυτότητα οι οποίοι απλά δίνουν μια διαφορετική υπόσχεση)

Πώς μπορεί λοιπόν ένας DJ γάμου να κάνει τη διαφορά χωρίς να αθετήσει την υπόσχεσή του?
Πως θα διαφοροποιηθεί μένοντας πιστός στην "ασφάλεια" που απαιτεί ο επαγγελματισμός του? Τί θα τον βοηθήσει σε αυτή την αναζήτηση;

 

planning

Η σχέση μας με το ζευγάρι ξεκινάει πολλούς μήνες πριν το γάμο του και είναι η πρώτη ευκαιρία να δείξουμε τί κάνουμε διαφορετικά. 

Στο θέμα της οργάνωσης θα σταθώ μόνο σε 2 σημεία αν και υπάρχουν αρκετα ακόμα

 

Καταγραφή και οργάνωση μουσικης

Σε μία αγορά που η πλειοψηφία, καταγράφει τις προτιμήσεις σε μια απλή Α4 κόλα χαρτί, μπορείς πραγματικά να πρωτοτυπήσεις.

Να βοηθήσεις τα ζευγάρια σου να βάλουν σε τάξη τις σκέψεις τους, μέσα από μια δημιουργική, πρωτότυπη, εύκολη και διασκεδαστική διαδικασία.

Δυναμικές PDF φόρμες  |  Οργάνωση μουσικής on-line, είτε σε κάποια πλατφόρμα του εμπορίου είτε σε δική σου custom  | Ακόμα και μια εκτυπωμένη όμορφη και έξυπνη φόρμα που θα τους δώσεις να συμπληρώσουν.

 

Cοnsultation vs Order Taking

Η πλειοψηφία του ανταγωνισμού σου είναι απλοί παραγγελιοδόχοι. "Πείτε μου τί θέλετε να το σημειώσω".
Υπάρχει και η κατηγορία που -επειδή δεν έχουν ιδέα απο γάμους πέραν των κλώνων που αναπαράγουν κάθε εβδομάδα- προσπαθούν να αποτρέψουν ένα ζευγάρι απο τις προσωπικές του επιθυμίες.

Τίποτα από τα 2 δεν είναι consultation. 

Αν θέλεις να σταθείς δίπλα στο ζευγάρι σου σε επίπεδο συμβούλου, πρώτα πρέπει να το ακούσεις προσεχτικα, να το καταλαβεις και μετά -εφόσον μπορείς ουσιαστικά να συμβάλεις- να του προτείνεις τρόπους που θα σε βοηθήσουν να τους εξυπηρετήσεις καλύτερα.

Οι σαφείς, καθαρές, δημιουργικές διαδικασίες, οι ουσιαστικές συμβουλές, η αξία της εμπειρίας σου, σε συνδυσμό με την κατανόηση του οράματος κάθε ζευγραριού και των ιδιαιτεροτήτων του κάθε event, θα σου επιτρέψουν να είσαι επαγγελματίας κάθε φορά και να ξεχωρίσεις.

 

performance

Ήρθε λοιπόν η ώρα να ακουστείς μουσικά. 

Ας δούμε καποια σημεία που μπορείς να διαφοροποιηθείς χωρίς να αθετήσεις την υποσχεση σου για το ίδιο επίπεδο διασκεδασης κάθε φορά σε κάθε ζευγάρι.


Σκηνική παρουσία

Η εμφανιση σου, η εμφάνιση του setup σου, το booth σου, ο επιλεγμένος τρόπος performing (CDJs, controler, vinyl κλπ) η ενέργεια σου, η συμμετοχή σου στην ενέργεια του πάρτυ, η διαδραστικότητα, είναι μόνο κάποια απο τα στοιχεία σκηνικής παρουσίας που μπορείς να διαφοροποιηθείς και να ξεχωρίσεις από τον αδιάφορο -σε αυτό το κομμάτι- ανταγωνισμό σου.

Διαχείριση ροής της βραδιάς

Οι έννοιες rotation, sets, pacing, peaking, είναι γνωστές σε λίγους DJs γάμου και ακόμα λιγότερους συνειδητά. 

Όλα ξεκινούν από την οργάνωση που ανέφερα πιο πάνω. Την πλήρη και σε βάθος κατανόηση του κάθε ζευγαριού και του γάμου του.

Ο τρόπος που σκηνοθετείς τη μουσική σου ιστορία, ο ρυθμός που παίζεις σε κάθε σημείο της βραδιάς, ο τρόπος που επανέρχεσαι σε μουσικά είδη, η δομή κάθε κεφαλαίου, το πώς διαχειρίζεσαι την ενέργεια του κόσμου ώστε να μη τους στείλεις για ύπνο, ούτε από βαρεμάρα ούτε από υπερκόπωση, στη 1 το πρωί, ο χρόνος που μένεις σε κάθε είδος ανάλογα με τη δυναμική της πίστας, το πού και πώς κορυφώνεις και επιστρέφεις για να τους απογειώσεις ξανά, o σεβασμός στις συγκεκριμένες επιθυμίες κάθε ζευγαριού, μόνο δεδομένα δεν είναι.

Στην αγορά των "γάμων κλώνων", η άριστη κατανόηση και χρήση τους, ειναι σημεία που μπορούν να κάνουν το κάθε σου event μοναδικό αλλά εξίσου τέλειο και ολοκληρωμένο.

 

Ικανότητες μείξης

Σε ένα χώρο που οι ικανότητες mixing ξεκινούν από το να μην έχουμε κενό ανάμεσα στα τραγούδια, η γνώση σου σε beatmatching, phrases, mix in key και οι δημιουργικοί τρόποι εναλλαγής τραγουδιών και μουσικών ειδών, είναι κάτι που σίγουρα θα σε διαφοροποιήσει και θα σε ξεχωρίσει από τη μάζα.

 

Όλα αυτά σεβόμενος αυτόν που σε εμπιστεύεται να τον βοηθήσεις.  Το ζευγάρι
Αλλωστε αυτό πληρώνουν. Την ικανότητά σου να κάνεις το δικό τους όνειρο πραγματικότητα. Όχι το δικό σου.

Be a professional!
 

May the fun be with you
Christos